Byt gynstolen mot soffan.
Från 23 års ålder kallas alla kvinnor regelbundet till gynekologisk cellprovtagning hos barnmorskan. Detta för att man så tidigt som möjligt ska kunna upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Men tyvärr är det många kvinnor som inte går på sina inbokade besök. Så när Region Västmanland berättade att de skulle börja med så kallad egenprovtagning och att de ville ha vår hjälp att kommunicera det – ja, då började våra hjärnor jobba direkt.
Livsviktigt – helt enkelt.
Den största utmaningen var att målgruppen inte visste hur enkel och smidig egenprovtagning faktiskt är eller för den delen, att regionen nu erbjuder det. Under vårt gedigna researcharbete förstod vi också att många saknar kunskap om hur viktig undersökningen är – att man till och med kan utrota livmoderhalscancer om alla cellförändringar upptäcks i tid.
Men det är förstås sällan så enkelt som att bara berätta för någon att det man gör är livsviktigt. Inte när det krävs en insats från personen i fråga som kan upplevas som både obehaglig och påträngande. Så, vi behövde börja just där. Vi behövde få målgruppen att känna sig trygg, och vi behövde få proceduren att kännas som ett enkelt och smidigt alternativ till barnmorskan.