24.05.17

15:06

Output:

Webb
Webbapplikationer
VafabMiljö logotyp i svart

Ge mig en cirkulentwebb!

Förarbetet i form av workshop med över 30 anställda från alla olika avdelningar avslöjade två saker; 

  1. VafabMiljö har ett enormt kommunikationsbehov
  2. Webbesökarna förväntar sig att snabbt hitta svar på många saker – allt ifrån öppettider, hur man hittar på och till ett återbruk, vilken container man ska slänga sitt avfall, till vad en latrintömning på en ö kostar. Ja, listan var lång.

Målbilden var solklar – Bygg världens bästa cirkullentwebb.

Flicka som plockar blommor med lada i bakgrunden
VafabMiljös bil med budskapet Tillsammans räddar vi världen lite varje dag
Två kommunikatörer från VafabMiljö på anläggningen i Gryta, Västerås

Funktioner som förkenklar för besökare. Och redaktörer.

Frågor och svar-funktion

Frågor och svar-funktionen på vafabmiljo.se är kraftfull på flera sätt. Dels besvarar den snabbt besökarnas frågor, dels kan redaktörerna själva styra var de vill att varje fråga ska synas på webbplatsen, dels är den en effektiv SEO-magnet. Varje svar har en egen landningssida, och varje svar kan både ha ett långt och ett kort svar som redaktörerna själva kan fylla helt fritt med text-, video- eller bildinstruktioner.

Sorteringsguiden

Sorteringsguiden hjälper både privatpersoner och företager att lägga i världsklass hjälper vi konsumenter att återvinna rätt. Det sitter till och med QR-koder på containerna på återbruken som leder besökare in i Sorteringsguiden, så att de snabbt kan se vad som ska och inte ska slängas i den.

Interaktiva kartor

Interaktiva kartor hjälper besökare att hitta till rätt återbruk, närmaste Biogas-mack, och avfallsstation. Den hjälper också besökare att hitta på ett återbruk, genom att visualisera var varje container står på ett visst återbruk och vad varje container innehåller.

Dessutom är sorteringsguiden inbyggd i samma lösning, så att du besökare i mobilen kan söka på tex ”glasfiber” varefter rätt container lyser upp.

Kraftfullt sök

Webbplatsen har en kraftfull sökmotor som snabbt presenterar AJAX-svar, och där vi dynamiskt kan styra allt ifrån vilka poster den ska söka igenom till hur svaren visuellt kan presenteras, beroende på var man placerar ut sökfunktionen.

Kopplade öppettider

Öppettiderna för alla 18 återbruk, avfallsstationer, mobila återbruk och biogasmackar hanterades sedan tidigare i Google My Business, men tiderna återspeglades inte på den gamla webbplatsen. Nu pratar den nya webbplatsen både med Googles öppettider och deras Avvikande öppettider via API-kopplingar.

Mina Sidor

Kopplat till externwebben finns också en rad funktioner som är kopplade till abonnemang, där privatpersoner kan sköta beställningar på Mina Sidor, bakom en bankid-inloggning. Beställningarna pratar direkt med VafabMiljös affärssystem EDP. 

Lite bättre varje dag.

Webben gör nu allt för att bidra till att rädda världen lite varje dag.

Stor hör med återvunnet trämaterial på Vafabmiljös anläggning

Vafabmiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund som ser till att närmare 340 000 invånare och 10 000 företag i Västmanland, Enköping och Heby kan vara med och rädda världen lite varje dag. Det gör de bland annat med hjälp av 18 återbruk, fem avfallsstationer och en biogasanläggning.