I en tid där marknadsförarna har tekniken att förfölja kunderna i alla kanaler, och GDPR har satt frågan om personlig integritet på agendan, skulle man kunna förvänta sig att svenskarna var väldigt negativa till företagens användning av deras kunddata. Men undersökningen visar förvånande siffror.
I stort sett hälften av svenskarna är positivt eller mycket positivt inställda till att deras kunddata används för att anpassa erbjudanden och information till dem medan bara 13% uppger att det är negativt inställda. Det är goda nyheter för kundklubbarna och resultatet kan förklaras med att relevansen i kommunikationen är värd mycket i en tid då kunderna blir överösta med information, intryck och reklam.
Samtidigt uppger nästan 4 av 10 att de har blivit mer restriktiva med att dela med sig av köpinformation till företag där de handlar efter att GDPR infördes. Svenskarna verkar alltså aningen negativt inställda till att företagen får ta del av deras fotavtryck samtidigt som de gillar att kunddatan används till att öka relevansen i kommunikationen. Implikationen av detta, och samtidigt utmaningen, är att våga samla så mycket kunddata som möjligt och serva sina kunder med rätt erbjudande, vid rätt tid och i rätt kanal. Och helst också göra det på ett bättre sätt än konkurrenterna.