24.04.23

16:47

Nya krav på prishistorik för e-handlare

Som ett steg mot att skapa en bättre, tryggare och mer transparent shoppingupplevelse kommer nu en ny lag som ställer krav på att e-handelsbutiker tillhandahåller prishistorik för de senaste 30 dagarna till sina kunder. Det betyder att företag tydligt måste visa vad en produkt kostat tidigare, för att på så sätt motverka prisfusk och falska reapriser. Skillnaden är alltså att det nya priset nu måste ställas mot det lägsta priset från de senaste 30 dagarna, inte (nödvändigtvis) det ordinarie priset. 

Det kanske låter rimligt och enkelt men många företag har haft svårt att hänga med i svängarna. Om det beror på tekniska komplikationer, att lagen är svårtolkad eller att företagen helt enkelt väljer att stoppa huvudet i sanden ska vi låta vara osagt. Men oavsett anledning kan en sådan miss snabbt bli ganska dyrköpt, med böter på upp till fyra procent av omsättningen. 

Är du också osäker på hur den nya lagen påverkar dig eller om prishistorik stöds i ditt nuvarande system? Vår system-guru Jonas svarar mer än gärna på alla frågor du kan tänkas ha. 

Läs fler nyheter

Sala fyller 400 år – och vi är med på kalaset!

För 400 år sedan kom Gustav II Adolf till Sala och gjorde officiellt den lilla västmanländska gruvorten till en stad. 398 år senare kom Sala kommun till oss med uppdraget att ta fram ett nytt platsvarumärke som skulle lanseras brett i samband med födelsedagsfirandet. Kul, tyckte vi och tog fram ett komplett kalas-kit för alla tänkbara festliga sammanhang.

Kreatörens guide till AI

”Med AI är vi alla kreatörer”. Som med mycket annat som hör AI-världen till är citatet såklart en sanning med modifikation. Men använt rätt kan dina AI-verktyg bli en utmärkt assistent och ett ypperligt kreativt bollplank, om inte annat.

Ta hand om dina kakor

Annonserar ditt företag på Google? Då har du kanske redan koll på det som kallas Google Consent Mode v2. Men om du missat den nyheten så har alltså Google infört nya krav på hur data samlas in.