Nyheter

Haus i Dagens Opinion

VD Robert Brodén medverkar i Dagens Opinions artikelserie Koncernbyggarna och berättar om Haus expansion och tankarna bakom husbygget. Snart samsas sju verksamheter under kontorstaken i Stockholm och Västerås. Artikeln kräver prenumeration på nyhetsbrevet Veckans Brief (rekommenderas), men kan läsas här nedan.

Konsten att bygga koncern – från Västerås

KONCERNBYGGARNA 5. Att bygga en byråkoncern behöver inte handla om aggressiva förvärv och internationell expansion. Det kan också handla om att bygga från grunden. Haus i Västerås har hittat en egen modell. Efter 25 år.

–  Idén att bygga en koncern var en strategi som föddes för några år sedan. I 25 år har vi varit i farten med en lokal byrå, som växer sig lite större ibland och sedan blir mindre. Det har varit svårt att balansera, berättar Haus vd Robert Brodén.

Men Haus har också lärt sig efter resans gång.

– Vi har blivit bra på att utveckla verksamheter från små till större. Vi märker att när vi går in och lär oss saker, så blir det bra. Då tänkte vi om. I stället för att bli det stora företaget kan vi bli en koncern med flera affärsområden som kan bli specialister på det de ska göra och med målet att varje affärsområde ska bli ett eget bolag. Ibland bygger vi från scratch och ibland runt några medarbetare.

De nya bolagen skapas i tre faser, uppstart, prövning och aktivering. Kedjan inleds med att ledningen definierar intressanta områden. Därefter behöver en entreprenör att bygga bolaget runt komma på plats. Därefter testas att verksamheten fungerar innan bolaget bolagiseras.

Moderkoncern Haus, agerar då något av en inkubator och kan bistå med finansiella muskler, back office-system och know how.

Under 2020 bolagiserade Haus tre affärsområden som blev byråerna Haus Grow, Haus Society och Haus Digital.

Under 2022 byggdes Haus Digital om till Haus Web och Haus Tech.

Haus Tech leds av Jonas Landgård, hämtad från det amerikanska it-bolaget SolarWinds.

– Jonas har aldrig varit i någon byråvärld. Men tillsammans med oss har vi skapat ett bolag på fem personer som redan är lönsamt och hade en tillväxt på 100 procent. Kombinationen av att hitta duktiga människor som kanske inte vågar starta eget med det vi kan, tror vi är en framgångsfaktor. Vi ror det finns många delar inom kommunikation som vi kan bryta ner och bli riktigt spetsiga inom.

Haus koncernstrategi har alltså skapat fyra nya aktiebolag och ytterligare ett är inne i testfasen, Haus Strategy.

– Vi har tryckt på knappen för ytterligare bolag.

Näst på tur väntar nya Haus-byråer inom seo (sökoptimering) och content.

Ett annat prioriterat områden är verktygsutveckling. Och datadriven marknadsföring.

Ingen pr-byrå?
 – Kanske. Den ligger för utvärdering efter seo och content.

Hur långt kan ni gå med era byråbyggen, hur definierar ni kommunikationsbranschen?
 – Vi bygger en kommunikationskoncern som kan vara enormt bred. Vi hittar nästan inget stopp när vi tänker vilka delar vi kan ge oss in. Om fem år ska vi ha 14 bolag i portföljen.

Bolagen är vd-lösa.

– Men vi har affärsområdeschefer som är delägare i bolagen i någon form.

Tanken är att bolagen ska komma upp i 15-20 medarbetare.

– Det är fullt görbart och de tillväxtmöjligheterna vill vi ha när vi startar ett bolag. Men att bygga upp ett bolag till 100 man är en helt annan resa, som jag har all respekt för.

Under 2021 presterade Haus en byråintäkt på 40 miljoner kronor på 33 medarbetare och med en vinstmarginal på 16 procent.

Dela artikeln:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Nyheter
Viktoria Brandel till Haus Strategy
Nyhet
Haus Webb rekryterar Jennifer Gosch
Entreprenör Lediga tjänster Nyhet
Entreprenörer till nya affärsområden
Haus Life
Tack 2021, hej 2022!
Haus Life Nyhet
Digital fredagsföreläsning
Case Nyhet
Kaptenens tal till nationen