En mötesplats, tekniskt sett
”Jag bor ute på Hamre nu och det passar mig alldeles utmärkt. Cyklar jag fem minuter åt ena hållet kommer jag ut till Björnön, och tio minuter åt andra hållet har jag stan. Det är en nära stad på så många sätt.”
Vi skulle kunna fylla samtliga sidor av den här boken med långa beskrivningar av den vackra Mälarstaden men det är ju inte av den anledningen Emma Nehrenheim bor kvar. Nej, det är av samma orsak som indiska ingenjörer och spanska forskare sätter sig på flyget till Sverige för att bosätta sig i en stad de knappt kan uttala namnet på. Tekniken. Förutom att Mälardalens Högskola är en av de högst rankade teknikskolorna i landet, är forskningen som bedrivs även väl beryktad i resten av världen. ”Det är unikt, det finns inte många städer i världen som procentuellt har så högt kunskapsinnehav som Västerås.”
Emma är övertygad om att det till stor del beror på den värld som högskolan utgör. En liten värld där kunskapen är kärnan som studenterna och forskarna kretsar kring. Personer från Västerås, från Sverige, från hela världen. Men det är inte bara en mötesplats, det är lika mycket en språngbräda för alla som jobbar och studerar där. ”För en forskare är det internationella nätverket helt avgörande. Du måste verkligen ha nära och goda relationer med dina kollegor runtom i världen. För det är ju så vi utvecklas. Det finns inga gränser för möjligheterna i en sådan mångkulturell miljö.”
För Emma är Västerås inte bara en plats där hon ställer sitt mikroskop, det är också till mångt och mycket hjärtat i hennes forskning. I projektet Framtidens Energi arbetar hon för att förbättra Mälaren och klimatet genom att ta vara på de näringsrika resurserna som finns i avloppsvattnet. Och idén som hon och hennes forskningsgrupp jobbar med är faktiskt ganska unik. ”Vi som jobbar tillsammans brinner ju verkligen för den här tekniken. Vi tror på det här.”
Kan det vara något i luften som gör Västerås till en stad där nya möjligheter föds varje dag? Har det att göra med närheten till Mälaren? Att vara en stad som doppar tårna i vattnet kanske lockar storföretagen att slå upp sina portar här? ”Den här kombinationen av högteknologi och natur är otroligt inspirerande. Det är något speciellt med Västerås, att man har lyckats med det.”