Omvänd säljtrend för Hemglass

Inför säsongen 2016 fick Haus uppdraget att ta ett helhetsgrepp på Hemglass kommunikation. Redan efter en säsong var den långsiktigt vikande säljtrenden omvänd.

Bakgrund

Hemglass har levererat glass ända hem till dörren sedan 1968. De är välkända i Sverige och ett omtyckt varumärke, men på senare år har försäljningen varit vikande och kommunikationen har haft svårt att nå ut. För att vända trenden och påminna svenska folket om Hemglass fick Haus uppdraget att ta ett helhetsgrepp.

Uppdrag & lösning

Uppdraget började med en grundlig strategisk genomlysning. Det resulterade i en uppdelning i två processer – en för att anskaffa nya kunder och en för att skapa fler återköp hos befintliga kunder. Därefter skapade vi bland annat:

  • En uppdaterad varumärkesplattform där fokus är barnens glädje
  • En ny kommunikationsstrategi med syfte att driva mer trafik till Hemglassbilen
  • En ny mediestrategi ihop med mediebyrån MASH, i syfte att öka närvaron
  • En ny utbudsstrategi där utbudet på sikt dras isär i kategorierna Klassiker, Barn, Lyx och Hälsa
  • Ett utökat kundklubbsprogram för att skapa fler återköp och öka värdet för återkommande kunder

Inför säsongens start kom även reklamenheterna på plats. De baserades på ett filmkoncept (gjordes ihop med Dockhus Animation och ProLounge) som kittlade fantasin hos alla barn och fångade uppmärksamheten hos alla vuxna. ”En ny värld att återupptäcka” blandar stopmotion-animation med 3D och live action, och berättar två charmiga berättelser om hur Hemglass favoritglassar Dubbellakrits och Glassbåt skapas.

Vi tog fram radio, DR och digitala enheter för kampanjen. Men därutöver skapade vi också ett annat koncept: glasspengar. Varje barn som besöker bilen får en fin guldpeng, som kan bytas mot en glass nästa gång bilen kommer – ett enkelt sätt att stärka upplevelsen för barnen och dessutom öka chansen för återköp.

Resultat

Huvudmålet för säsongen 2016 var att öka antalet köp och bryta den vikande trenden. Det lyckades vi med. Trots en minskad medieinvestering med ca 25% ökade både genomslagskraften och antalet köp med ca 5%.

Filmerna skapade högre OBS-värde trots en lägre mediebudget. Ett bevis på hur omtyckta de var kom också i form av silver i Svenska Designpriset.

Rekryteringen till kundklubben gick också framåt och fortsätter att skapa en långsiktig grund för lägre kontaktkostnad och högre återköpsfrekvens. Köpsnittet för medlemmar är ca 10% högre, och de kommer nästan dubbelt så ofta.

Inför 2017 års säsong sjösattes en ny identitet och nya enheter i linje med konceptet och strategin. Det nya utbudet kommer också steg för steg på plats. Och målen för nästa säsong sätts ännu högre.