Peter Stormares gör-det-självkänsla stärker Bauhaus

Bauhaus ville ha ett nytt reklamfilmskoncept. De fick en känsla – och en Hollywood-stjärna.

Uppdraget

Vårt systerbolag ProLounge har under flera år producerat byggvaruhuset Bauhaus reklamfilmer, med visst stöd från oss. När det i början av 2016 var dags för ett omtag för filmerna och för kommunikationen i stort gjordes det ihop med Haus. Bauhaus sökte ett koncept som kunde addera värden till varumärket, och som kunde öka uppmärksamhetsvärdet och preferensen.

Lösningen

Bauhaus är sedan tidigare starkt förknippat med hemmafixare och gör-det-självare, mycket tack vare det stora sortimentet som finns på varje varuhus. Det ville vi bygga vidare på, samtidigt som vi ville addera ett emotionellt språk och bildspråk som visar på alla känslor – mest positiva, men också vissa negativa – känslor som finns inför byggande och hemmafixande. Eller annorlunda uttryckt: vi ville visa på anledningen och drivkrafterna som gör att människor bygger.

Lösningen blev ett koncept som fick arbetsnamnet Gör-det-självkänsla. Grunden i konceptet är att visa upp en stark personlighet – känd eller okänd – som på ett eget sätt får berätta om varför han eller hon bygger, och om alla de känslor som det är förknippat med.

Först ut blev Peter Stormare, som under alla år i Hollywood använt byggandet som en ventil och som hobby. I vår första film fick han berätta om vad som driver honom, och om vad han tycker är roligast inom byggande, samtidigt som vi fick se Peters och några andra av våra kunders gör-det-själv-projekt genomföras. Vi gjorde också en exklusiv intervju med Peter i Bauhaus kundtidning, och skapade printannonser och banners med några av de många roliga citat som han bjöd på.

Resultatet

Reklamfilmen hade premiär i februari 2016, och mottagandet blev till och med över förväntan. Filmen fick den högsta rating som uppmätts i mediebyråns mätningar, och gillades till och med mer än några av det senaste årets mest uppmärksammade filmer – i alla kategorier.

Vi kunde också konstatera att filmen gjorde det jobb vi föresatt oss vad gäller varumärket – att addera emotionella värden till de redan starka uppfattningarna kring rationella fördelar som Bauhaus har. De vanligaste begreppen som associerades med filmen var kreativitet, hantverk, glädje och frihet – en kategori av ord som Bauhaus tidigare inte alls förknippats med, eller associerats i mycket liten utsträckning med.

Därutöver har responsen internt inom Bauhaus och från kunder i varuhusen varit mycket positiv.